Home / Magazin / NAPREDAK SA TRI ŠPICA U EVROPU Sećanje predsednika Miše Rajkovića na vreme kada su Čarapani harali po fudbalskim jugo terenima

NAPREDAK SA TRI ŠPICA U EVROPU Sećanje predsednika Miše Rajkovića na vreme kada su Čarapani harali po fudbalskim jugo terenima

U dugogodišnjem bitisanju Napredak je ostao upamćen po mnogim uzletima i padovima, tumbanjima i previranjima, po velelepnom stadionu niklom za tri meseca i mnogo čemu drugom, ali i o fudbalu igranom daleke 1979/80 godine koji nikada neće biti zaboravljen.

Najbolji tim Napretka sa Tomom Kaloperovićem

Najbolji tim Napretka sa Tomom Kaloperovićem

Tada su Čarapani u onoj velikoj, bivšoj državi, bili četvrti, igrali u Kupu UEFA i harali fudbalskom jugo scenom ne mareći za terene gde su igrali i vazda su nadigravali rivale i „izuvali“ ih kao od šale.

– Bila je to čudesna igra, nevidjena i neponovljiva, koju je u sadašnjem vremenu teško i objasniti. Od te davne 1979/80. godine jedino je slično igrao italijaski klub Kjevo kada je ušao u elitu i – niko više. Toma Kaloperović, tadašnji trener, skockao je paklen tim, našao pravo mesto svakom igraču, fizički ih dobro pripremio, i kako je govoro „dobro ih upario“. Igrao je sa trojicom špic igrača Panićem, Dragoljubom Kostićem i Pešićem, a kako su oni „ukrštali“, bilo je uživanje gledati jihovu šetnju kroz šesnaesterce protivnika koji nisu znali gde se nalaze. Te godine Dragoljub Kostić je bio najbolji golgeter i dobio je „Zlatnu strelu“ nagradu koju su dodeljivale „Novosti“- seća se Miša Rajkovič, u to vreme uspešni čelnik Napretka i predsednik Zajednice prvligaša Jugoslavije.

Nevidjenom napadačkom igrom na svim stadionima gde se pojavio Napredak je izmamljivao aplauze i najprobirljivijih fudbalskih gurmana, retko je koju utakmicu završavao a da njegovi strelci ne zatresu mrežu rivala.

Miša Rajković (desno) sa našim novinarom

Miša Rajković (desno) sa našim novinarom

– Sećam se kako smo „razbili“ Dinamo u Zagrebu (3:0), Maksimir se tresao od aplauza nama upućenom. Isto je bilo i sa Olimpijom, Sarajevom, Osijekom, Rijekom, na prste se mogu nabrojiti mećevi koje na strani nismo dobili-.

Ali, to je bilo samo te godine, igračima je skočila cena i veliki klubovi su se otimali da predju u njihove redove, a pogodilo se da su svima tada isticali ugovori i oni su se rasuli po celoj državi.

– Iz zasigurno našeg najboljeg tima svih vremena igrači su otišli i obukli dresove tada najboljih klubova. dušan Pešić i Zoran Simović otišli su u splitski Hajduk, Milenko Rajković i Miladin Pešterac u Crvenu Zvezdu, Novica Kostić i Milan Babić u Partizan, Zoran Panić u zagrebački Dinamo, Željko Janjanin u Austriju, Milijan Tupajić u Zemun. Jedan od retkih i ponajboljih Dragoljub Kostić, koji je imao mnogo ponuda, čak i od engleskog totenhema, sve je odbio i ostao veran klubu gde je doživeo potpunu afirmaciju- kaže Rajković.

IVANOVIĆ NAPRAVIO IGRU ZA PRIČU

Kada izriče dosta pokuda na račun većine trenera, Rajković na drugoj strani sa oduševljenjem govori o sadašnjem strategu Draganu Ivanoviću, koji je tvorac ovojesenjeg uzleta Napretka negujući igru koja puni oči fudbalskom lepotom. – Moram reći da me Dragan Ivanović najprijatnije iznenadio umećem u svom i mislim da je pravi naslednik Tome Kaloperoviča. Napravio je čovek igru za priču u kojoj svi uživaju. Napredak sada igra drsko, ali tečno, disciplinovano i za gledanje je prava uživancija. Oanzivnom igrom, satkanom od lucidnih i prelepih akcija, gde lopta samo ide, stekao je veliku popularnost u Kruševcu i siguran sam da će već pokazanim znanjem daleko dogurati- jasan je Rajković.

Više od tri i po decenije je od tada prošlo i najstariji samo pamte tadašnje igre, rado ih se sećaju i prepričavaju. Miša Rajković i sada redovno prati igre superligaških ekipa koji gostuju na stadionu Mladosti, ali igre i ne nalikuju da one koje su Čarapani u njegovo vreme prikazivali.

– Sada je to drugačije, svi više brinu o svom nego protivničkom golu, a pogotovu su smešni treneri izgovarajući se „da je bio loš teren“, „nismo imali sreče“, „sudija nije svirao čist penal…“ Fudbalska igra je spala na najniže grane, gledam trenere, malo je onih koji sa klupe umeju nešto da promene u igri, izvrše prave zamene i preokrenu igru, jer zaboga, ne odigra se onako kako su oni na tabli nacrtali, a za to treba osećaj, znanje. To i naši, bajagi veliki treneri, ne rade i navijači su dve decenije ostali gladni lepog fudbala, zato su i tribine prazne- ističe legendarni predsednik Napretka Miša Rajković.  Dragan MITROVIĆ

PUBLIKA RAZUME FUDBAL

Nekada je stadion Mladosti bio rekorder po krcatim tribinama, potom je nastala oseka, ali znatan broj gledalaca se poslednjih godina vratio na tribine.

– Kruševačka publika je za naše prilike neobična. Voli fudbal, zna ga u prste i ume u njemu da uživa. Poštuju igru i gledaju je kao pozorišnu predstavu, a kada nekoj ekipi ili igraču uputi aplauz onda su sigurno da su prošli kroz najgušće sito.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*