Home / Info / KARIJERA U PARTIZANU, A ŽIVOT U KRALJEVU Ilija Katić nekada izvrsni fudbaler Partizana  proslavio 75. rođendan u Ribnici pokraj Kraljeva

KARIJERA U PARTIZANU, A ŽIVOT U KRALJEVU Ilija Katić nekada izvrsni fudbaler Partizana  proslavio 75. rođendan u Ribnici pokraj Kraljeva

 KRALJEVO – Ilija Katić nekada je bio čuveni fudbalski as beogradskog Partizana, reprezentativac Jugoslavije, potom dugogodišnji internacionalac, proslavio je 75 rođendan i ujedno pet decenije od prvog potpisa profesionalnog ugovora za crno-bele. Bila je to prilika da u porodičnom domu, u naselju Ribnica pokraj Kraljeva, bude upriličena mala svečanost, kada se pročešljaju uspomene koje su same navirale, uz bezbroj pitanja njegovih prijatelja i sećanja na slavne fudbalske dane.

– Počeo sam da igram fudbal u svom selu Hažić kod Bosanskog Broda. I ne samo fudbal. Bio sam brz pa sam učestvovao i u atletskim disciplinama. Sećam se jednom trčalo je nas desetak, a posle nekoliko krugova stigao sam ubedljivo prvi. Na cilju nisam želeo da prekinem vrpcu već sam je preskočio. Sudija je rekao da to ne važi i da moram da otrčim još jedan krug. I to sam učinio i ponovo prestigao grupu i onda pravilno ušao u cilj- seća se svojih sportskih početaka Ilija Katić.

Kasnije kada je stasao zaigrao je za Radnik iz Bosanskog Broda odmah iskazao kao gogleter.

– U jednoj sezoni postigao sam 67 golova i odmah sam zapao za oko mnogim višerazrednim klubovima, tu mislim na Osijek koji mi je bio najbliži, a i drugi prvoligaši su obletali oko mene. Tako sam se u 24 godini obreo u Partizanu, koji je bio i najuporniji-.

Tada je potpisao prvi profesionalni ugovor, a u Partizana su bili samo pravi majstori, sve as do asa.

– Kakva su to samo bila imena. Trebalo je dosta napora, snage i sreće da se dokopam dresa prvotimca. Među crno-belima sam primljen lepo, a ja sam sve to, nadam se, odradio na najbolji način. Kako igrom, tako i ponašanjem-.

Usledio je poziv za reprezentaciju Jugoslavije, Ilija je odigrao 15 utakmica u  dresu sa državnim grbom.

– To je bila kruna karijere i prava odskočna daska da se strani emisari zainteresuju. Usledio je put u Švajcarsku, pa u Španiju gde sam nastupao za Burgos, onda sam se vratio u Švajcarsku u Ksamaks I onda rad na dva koloseka, igrač-trener u Lintehštajna.Tako je okončana fudbalska odiseja Ilije Katića. Po završetku karijere dugo je radio u Turističkoj agenciji Putnik, ali je u isto vreme pomagao mladim talentovanim igračima da nađu inostrani klub, uglavnom na destinacijama na kojima je više decenija gospodario kao igrač i trener.

U međuvremenu stao je na “ludi kamen”. Oženio se Kraljevčakom Slavicom sa kojom ima dve ćerke. Maju, novinara RTS-a i Jelenu koja radi u Agenciji za strane jezike. Njegovi ljubimci su unuka Jana i unuk Filip.   Stole PETKOVIĆ

 

NOVINARI ODUŠEVLJENI BRZINOM

Mediji u Švajcarskoj i Španiji su se na svakoj utakmici oduševljavali brzinom Ilije Katića.

– Ne samo u zemljama u čijim sam klubovima igrao  već  je isto tako bilo i kod nas. Na sto metara sam imao za tadašnje uslove izvanredno vreme 11,1 sekunda-.

MNOGO DRESOVA I UMETNIČKIH SLIKA

Ilija je veoma ponosan na desetine dresova koje je u toku karijere nosio u raznim klubovima, kao i one koje je dobijao za razmenu od protivnika posle mečeva, a koji su ukusno poređani na zidovima sobe, kao i veliki broj umetničkih slika koje su delo supruge Slavice.

NAJDRAŽI GOLOVI ZVEZDI I BARSI

Katić je bio napadač i njegovo “radon mesto” bilo je da trese mreže protivničih golmana.

– Bilo je mnogo pogodaka, a u najdraže ubrajam gol u večitom derbiju i u Španiji sa Barselonom. Igrao sam za Burgos I savladali smo Barsu sa 1:0, a ja sam postigao jedini gol. Za Katalonce je tada igrao Johan Krojf- seća se Ilija Katić

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*