Home / Magazin / IŠIJAS NESTANE “KAO RUKOM” Kod Dragutina Rašića sve je više sportista da im medom začinjenim travama pomogne kod raznih boleština

IŠIJAS NESTANE “KAO RUKOM” Kod Dragutina Rašića sve je više sportista da im medom začinjenim travama pomogne kod raznih boleština

Pored svakodnevnih teških ratarskih poslova na svom imanju Dragutin Rašić Raša iz Novog Bračina, sela na padinama planine Bukovik, stiže da leči brojne ljude koji kod njega svaodnevno dolaze snuždeni od boleština koje su ih spopale da uzmu teglu meda koja će im olakšati tegobe, a mnoge i trajno izlečiti. Među njegovim brojni „pacijantima“ sve je više sportista, ali i vozača, rudara, lekara, dece, a po pravilu pre toga sve su probali kako bi našli leka svojim tegobama.

– Spravljanje melema je naša porodična tradicija, nasledio sam je deda Bole Todorovića. Ustvari to nije melem, to je čist prirodni med sa dodatkom raznih lekovitih trava ubranih po Mojsinjskim, Poslonskim planinama, Rtnju, Bukoviku. Višedecenijsko iskustvo kazuje da tako začinjen med skida kao rukom išijas, bronhitis, naročito kod male dece čak i sa najtežim gušenjima, a efikasan je kod reumatskih tegoba, cirkulacije, bolesti zglobova- kaže Dragutin Rašić, u kraju poznat kao Raša Bolin.

Zato je u dvorištu Raše Bolinog, kako ga u kraju poznaju, a kuća je povrh sela, uvek i vazda puno ljudi koji dolaze odasvud. Prvi put su „ukočeni“, sa strašnim gušenjima i drugim tegobama, uzmu med i odu, ali kada osete boljitak, eto ih opet, dodju da zahvale, da uzmu još jednu teglu za svaki slučaj. Mnogi Raši posle toga pišu, telefoniraju, šalju poruke, zahvaljuju i blagosiljaju, zovu ga u goste, među njima ima i posebnih pacijenata.

– Dolaze najviše bivši fudbaleri, dosta je i onih koji sada igraju, ima i rukometaša i drugih sportista, ali od svih koji dolaze lekari su najinteresantniji. Prvi put se ne predstave ko su i šta rade, a kada uzmu med i vide da im je pomogao, onda ih eto ponovo. Počnu da zapitkuju koje lekovite trave koristim, gde ih ubiram, kako izgledaju, kako spravljam, čude se što na tome ne zaradjujem i tek na kraju se ofiraju šta rade – ističe Draža Rašić.    Dragan MITROVIĆ

 ZA MED TREBA DA SE ZNA

Ljilji Knežević, jednoj od najboljih rukometašica sveta, reprezentativaki, igračici Napretka i drugoh elitnih klubova, lekari su svojevremeno zabranili da igra i savetovali joj šestomesečno mirovanje.

– Nesnosan bol u ledjima je iščezao posle samo jedne tegle meda i posle samo desetak dana igrala sam tešku utakmicuu EHF takmičeju. Zato za ovog čoveka i njegovo ueće stvarno treba da se zna jer je mnogima pomogao- seća se svjih tegoba i izlečenja Ljilja Knežević.

 RAŠIN MED JE ČUDO

Kod Draže Rašića smo zatekli poznatog fudbalskog trenera Dragana Antića i uglednog kruševačkog ugostitelja Mikija Marinkovića koji su došli da zahvale i uzmu još po jednu teglu meda.

– Ovaj Rašin med je čudo. Imao sam išijas, bolela me strašno ledja,ne znam sve gde nisam bio, a jedna tegla pojedenog meda je sve rešila- kaže trener Antić.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*